/

/

/

/

vandelanotte is ook klankbord bij elke groeisprong

Getuigenis van een Klant

Vandelanotte is ook klankbord bij elke groeisprong

“Het zijn enkel de béste die geld verdienen,” kreeg Stephan Destrooper van zijn vader te horen toen hij vertelde dat hij bakker wilde worden. Vandaag is bakkerij-patisserie Stephan Destrooper een begrip in Sint-Idesbald (Koksijde) en de wijde omgeving. En het deeg van de groeiplannen rijst ongeduldig verder. Met steun en advies van Vandelanotte. “Alles wat niet strikt met mijn business te maken heeft, neemt Vandelanotte over. Zo kan ik mij helemaal op mijn product focussen,” vertelt Stephan Destrooper.

Bakken zit de Destroopers in het bloed. Stephan Destroopers overgrootvader verkocht in Lo-Reninge koloniale waren zoals thee, maar bakte ook amandelbrood. Dat viel in de smaak van de Engelse toeristen in De Panne, en zijn zoon nam later de zaak over. Maar toen Jules junior boterwafels begon te maken, stopte de bakkerij en begon het succesverhaal van de ‘lukken’ van de koekjesfabriek Jules Destrooper.

DESTROOPER PORTRET_VDL_058.jpg

Hector

“Mijn vader had in de hotelschool Ter Duinen gezien dat hij zou moeten werken op de momenten dat anderen kunnen uitgaan,” vertelt Stephan Destrooper. “Daarom begon hij een textielbedrijf. Ook voor mij zag hij een toekomst in die richting, net als mijn broer die voor ingenieur studeerde. Maar nadat ik de film ‘Hector’ had gezien, wilde ik net als Urbanus bakker worden. Mijn vader gaf toe, op voorwaarde dat ik eerst een hele zomer bij een bakker vakantiejob ging doen. En wat bleek? Het was niet alleen wat ik zocht, maar mijn ongeduldige aard, die me op school nog parten had gespeeld, bleek hier net een grote troef om snel een groot volume producten te kunnen produceren.”

Massa = kassa

Na een opleiding in Ter Groene Poorte werkte Stephan Destrooper als banketbakker drie jaar in gerenommeerde huizen in Amsterdam, Parijs en Brussel. Daarna leerde hij vier jaar de finesses van het ondernemerschap als productieverantwoordelijke in de koekjesfabriek van zijn neven. Op zijn 27e was hij klaar voor een eerste éigen bakkerij. “In Beveren a/d IJzer nam ik samen met mijn vrouw een failliete dorpsbakkerij over. Na enkele jaren kregen we echter het gevoel dat het niet snel genoeg groeide. In onze branche is immers enkel massa gelijk aan kassa. Omdat we aan onszelf en aan ons product twijfelden, kochten we in alle bakkerijen aan de kust taarten en patisserie om te vergelijken. Toen leerden we dat niet de kwaliteit van ons product, maar alleen onze locatie de groei afremde.”

Je boekhouder moet een visionair zijn. Stephan Destrooper , zaakvoerder

Tv als katalysator

In 2004 streek het tv-programma Fata Morgana in Lo-Reninge neer. Een van de uitdagingen was een bruidstaart van 7 verdiepingen maken. Daarvoor deden Peter en Patrick van de koekjesfabriek een beroep op hun neef Stephan. “Die taart voor 10.000 personen, met een basis van 6 bij 3 meter, zorgde ervoor dat plots iedereen de weg vond naar Beveren a/d IJzer en mijn omzet met 30 procent verhoogde. Maar de lokroep van de kust bleef. In 2007 maakten we de overstap naar Sint-Idesbald, na een grondige renovatie van ons huidig pand waar we vandaag met 6 medewerkers actief zijn. En vier jaar later zorgde opnieuw de tv voor een volgende stap. De melocakes die ik voor ‘De beste bakker van Vlaanderen’ op VT4 maakte, bleken zo’n schot in de roos dat ik een machine moest kopen om de productie te kunnen bolwerken. Op dit moment maken we er wekelijks al 2.500, die ook bij andere bakkers in de provincie worden verkocht.”

CHOC YOU! en GENTIEL

Stephan Destrooper beseft dat groeien niet zou lukken zonder de steun en medewerking van zijn echtgenote Catherine, maar ook niet zonder bekwame medewerkers. “De bakkerij-patisserie in Sint-Idesbald blijft onder mijn eigen naam bestaan, maar de chocoladeproducten gaan we afsplitsen onder de naam CHOC YOU! Medewerkers met ambitie krijgen de kans om daar mee in te participeren, net als in het verhaal van de ambachtelijke broden die we onder de naam GENTIEL in de markt zetten. Daarbij zochten we niet alleen naar ingrediënten en werkwijzen om de smaak van de broden op topniveau te brengen. Elk brood heeft ook een naam die verwijst naar iemand uit mijn familiegeschiedenis of jeugdjaren. Binnen die reeks ontwikkelden we ook een speciaal broodje voor Balls & Glory van Wim Ballieu.”

Destrooper

De juiste adviseur

“Als je wil ondernemen, kies je beter niet de eerste de beste boekhouder,” vervolgt Stephan Destrooper. “Het moet een visionair zijn, die meedenkt over hoe je kunt groeien en winst maken met wat je doet. Dankzij Vandelanotte kan ik mij op mijn product focussen. Alles wat administratie betreft, is aan hen gekoppeld. Met de digitale facturatie win ik tijd en krijg ik veel vlugger een zicht op hoe de zaken ervoor staan. Mijn vermogen is doorgelicht, zodat zowel professioneel als privé mijn toekomst wordt verzekerd. En ook bij elke groeibeslissing, zoals de investering in machines of een nieuw pand, zijn zij mijn klankbord dat met cijfers mijn buikgevoel onderbouwt. Belangrijk is dat er vooruit wordt gedacht, en niet op de jaarrekening wordt gewacht om te adviseren.”

Tradities verderzetten

Het verhaal van Stephan Destrooper is doorspekt met groeisprongen, maar vertrekt van respect voor tradities en het verder doorgeven van wat goed is. Dat vindt hij ook terug bij Vandelanotte. “Hein Vandelanotte en Ann Lauwers hebben me in 2000 in Beveren helpen opstarten. Sinds een viertal jaar is Jan Plasman onze adviseur, maar ook Ann staat ons nog bij en voor cruciale beslissingen kan ik ook nog altijd bij Hein Vandelanotte zelf terecht. Je merkt dat Vandelanotte ook een familiebedrijf is, waar mensen niet alleen snel bereikbaar zijn, maar er ook veel aandacht is voor de langetermijnrelatie. Dat geeft veel vertrouwen,” besluit Stephan Destrooper.

Wilt u ook klanten helpen groeien? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Meer verhalen

Getuigenis van een Klant

‘Een dag zonder uitdaging is een dag niet geleefd.’ Het zou zó het levensmotto kunnen zijn van Sander Mollet, sinds 2002 zaakvoerder van machinebouwer SMO bv in Eeklo. Om zijn personeelsbeleid op punt te zetten en de ontwikkeling van innovatieve machines te ondersteunen, deed hij een beroep op Vandelanotte bij het aanvragen en opvolgen van subsidies.

Lees verder
Getuigenis van een Klant

Ondernemers Sjarel Buysschaert en Bert Destoop hebben heel wat hooi op hun vork. Na een vliegende start voor hun Lokaalmarkt in Deerlijk openden ze markten in 6 andere steden en gemeenten en namen ze het platform Deel een koe over. Lokale voeding en het verbinden van boeren en consumenten staan altijd centraal. Om al hun plannen ook cijfermatig te laten kloppen, is het platform myVandelanotte onmisbaar, vinden ze zelf.

Lees verder