/
/
/
/
vandelanotte helpt flex court europe bij opstart franse vestiging
Toen Flex Court Europe uit Gent vorig najaar de stap wilde zetten naar Frankrijk, bleken er nogalwat adders onder het gras te schuilen. Bureaucratie en ‘regulitis’ zorgden voor vertraging entandengeknars bij de opstart van een nieuwe vestiging. “Dankzij de geïntegreerde aanpak doordiverse specialisten bij Vandelanotte en de continue ondersteuning konden wij dit project alsheel klein bedrijf toch succesvol realiseren”, klinkt het.
Flex Court is een merk van modulaire synthetische sportterreinen dat in 1996 in de VS werd opgericht en er nog steeds wordt geproduceerd. De sportvloer is geschikt voor de meeste bal- en raketsporten in open lucht en in zalen. In Europa wordt er vooral tennis en basketbal op gespeeld, maar door diverse belijningen te combineren, wordt de vloer een multisportterrein. Sinds 2011 is Flex Court Europe met Dennis de Haese de exclusieve verdeler in Europa.
“Gezien de aard en omvang van het bedrijf – ik werkte tot voor kort alleen – heb ik me de afgelopen jaren vooral in België actief gericht op steden en gemeenten, scholen en tennisclubs”, vertelt Dennis de Haese. “Enkel wanneer mensen zelf belden dat ze een sportveldje in hun tuin wilden, ging ik op die vraag in. Ik wilde van België een uitstalraam maken met onze verschillende types terreinen bij verschillende doelgroepen. Wie ons product niet kent, wil het immers eerst eens gezien hebben.” In 2016 worden de eerste stappen gezet bij onze zuiderburen. “Frankrijk is voor mijn product de interessantste markt in Europa en misschien zelfs in de wereld. Enerzijds omwille van de grootte van het land, maar nog veel belangrijker zijn de subsidieregelingen waarbij de hogere overheid 85 tot soms zelfs 100 procent van de kosten van een project van steden en gemeenten op zich neemt. Het geeft altijd voldoening als de nodige budgetten voor handen zijn.” (lacht) "Bovendien zijn de installateurs van sportvloeren door de omvang van het land in Frankrijk veel meer dan louter uitvoerende onderaannemers. Ze halen zelf projecten binnen en gaan dan bij de diverse fabrikanten shoppen. Wij moeten hen dus overtuigen om met ons product te werken.”
In Frankrijk neemt de overheid 85 tot soms 100 procent van de kosten van een project op zich.Dennis de Haese
Enig chauvinisme is de Fransen niet vreemd, wat een impact heeft op ondernemen. “Van 2016 tot 2018 werkte ik er via een distributeur, maar als je steden, gemeenten en scholen echt over de brug wil krijgen, moet je zelf een Frans bedrijf opzetten. Dus nam ik de commercieel directeur van mijn distributeur – een Fransman met 35 jaar ervaring in de branche – in dienst en richtte ik Flex Court France op. Alleen had ik daar geen enkele ervaring mee. Met mijn Belgische bedrijven – in België verdeel ik via Q Access Flooring ook pvc-tegels voor industriële vloeren – ben ik al jarenlang klant bij Vandelanotte, net als voor mijn personenbelasting. Zo vernam ik dat ze een speciale Franse cel hebben die mij bij de oprichting en de boekhouding kon ondersteunen.” “Terugkijkend moet ik zeggen dat alles wat Vandelanotte gedaan heeft, vlot verlopen is.
De behandeling van mijn dossier door de Franse overheden is echter nog moeilijker geweest dan ik me vooraf had voorgesteld. Het is een soort ‘black box’ waarbij je als bedrijf geen enkel zicht hebt op hoe het proces verloopt. Je wordt bedolven onder een lawine van papieren, certificaten en dossiers. Het indienen van de oprichtingsakte bij de griffie is nog maar het begin, want daarna moet je nog allerlei bijkomende verklaringen afleggen die met de loep op hun authenticiteit worden onderzocht en bijna kafkaiaans in vraag worden gesteld. De inefficiëntie zit echt in het overheidsproces.
"Gelukkig heeft Vandelanotte me daar heel goed in begeleid en zowat al het werk op zich genomen. Eens alles in orde is voor de oprichtingsakte, krijg je je ‘KBIS’. Daarmee kun je bij de bank het startkapitaal dat op een geblokkeerde rekening staat, overzetten naar een werkrekening. Pas dan – in mijn geval een maand later dan gepland – kon ik het salaris van mijn medewerker betalen. Maar daarna stopte het nog niet. Waar bij ons het sociaal secretariaat het enige aanspreekpunt is voor de tewerkstelling van een medewerker, word je in Frankrijk overspoeld door instanties en bedrijven met allerlei voorstellen. Vandelanotte was hierbij de filter die kon zeggen wat noodzakelijk en verplicht was, en wat puur commerciële aanbiedingen waren van private bedrijven. Tijdens het hele proces van de oprichting heb ik dus ondersteuning gekregen van Vandelanotte. Bijzonder handig is uiteraard dat ze zorgen voor een goede afstemming met het volledige plaatje, door ook mijn andere bedrijven en mijn privésituatie in rekening te brengen. Van aandelenstructuren over winstverdeling tot juridisch-fiscale zaken: ik kon dat volledig aan hen overlaten. Ze volgden alles op en door die geïntegreerde aanpak moet ik niet telkens opnieuw mijn verhaal doen. Het draagt zeker bij aan de kwaliteit van de ondersteuning."
Voor Flex Court France staat Vandelanotte nog steeds in voor de lopende boekhouding. Daarvoor hebben zij een team in dienst dat zowel vanuit Frankrijk als vanuit België actief is. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de loonbrief van mijn Franse werknemer rechtstreeks naar hem wordt gestuurd, zodat ik daar niet langer als tussenpersoon moet worden ingeschakeld.”
Dankzij de goede afstemming tussen de specialisten van Vandelanotte konden we dit project tot een goed einde brengen.Dennis de Haese
“Als de Franse overheden optimaal zouden werken, had ik die oprichting misschien ook in mijn eentje kunnen klaren. Door de vele onverwachte gebeurtenissen en de inefficiëntie waar we mee te kampen kregen, zijn ze bij Vandelanotte écht uit hun pijp moeten komen. Dat ze specialisten in alle deelgebieden hebben, die intern met mekaar afstemmen, heeft ervoor gezorgd dat we dit toch tot een goed einde hebben gebracht. Het is net in de projecten die moeilijk verlopen dat je de waarde van je ondersteuning echt leert kennen. Aan andere ondernemers die zoals ik vanuit een heel kleine basis toch een bedrijf in het buitenland willen oprichten, zou ik zeggen: laat je zeker professioneel begeleiden. Met de juiste ondersteuning moet niets je plannen in de weg staan!"
Wilt u ook de raadsman zijn voor uw klanten? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
‘Een dag zonder uitdaging is een dag niet geleefd.’ Het zou zó het levensmotto kunnen zijn van Sander Mollet, sinds 2002 zaakvoerder van machinebouwer SMO bv in Eeklo. Om zijn personeelsbeleid op punt te zetten en de ontwikkeling van innovatieve machines te ondersteunen, deed hij een beroep op Vandelanotte bij het aanvragen en opvolgen van subsidies.