/

/

/

/

vandelanotte adviseert bij vorming en uitbreiding artsenassociatie

Getuigenis van een Klant

Vandelanotte adviseert bij vorming en uitbreiding artsenassociatie

Bij de Ziekenhuizen GasthuisZusters Antwerpen (GZA) zijn 13 artsen gespecialiseerd in maag- en darmziekten actief op 3 campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Jozef in Mortsel en Sint-Vincentius in Antwerpen. Ze werken samen in een associatie met de cvba Gastrokliniek als juridische basis. “Aan een associatie moet je ‘body’ geven, die functioneert niet vanzelf. Je kunt als groep maar goed samenwerken als je daar een goeie juridische onderbouw aan geeft. Vandelanotte heeft voldoende schaalgrootte en know how om ons daar fiscaal en financieel goed bij te ondersteunen en adviseren,” vertelt gastro-enteroloog dr. Bart De Schepper.

Dr. Bart De Schepper ging in 1984 van start in een samenwerkingsverband met een andere arts. In de jaren die volgden, kwamen er door associatie met andere campussen stelselmatig artsen bij. In de jaren ’90 werd de eerste basis gelegd voor een juridische onderbouw met een VOF met 2 artsen, later omgevormd tot een cvba. In april 2016 groeide de associatie met 5 extra leden tot de huidige groep van 13 artsen. Meteen ook de aanleiding om een nieuwe cvba op te richten.

VDL NEWS JAN. 2018-017.jpg

Artsenassociatie is kmo

“Wij zijn eigenlijk een kmo, die personeel en kosten heeft, en winst maakt,” vertelt dr. De Schepper. “Die juridische onderbouw is belangrijk. We zien vandaag hoe de fiscus een probleem maakt van de maatschappen in ziekenhuizen. Het verschil is dat wij met de cvba één rechtspersoon hebben, waarin de geneeskunde wordt uitgeoefend. Alle artsen binnen de associatie zijn zelfstandigen. Onze honoraria – betaald door de patiënten, al dan niet met derde-betalersregeling via de mutualiteit – worden door het ziekenhuis geïnd, maar zijn volgens de wetgeving onze eigendom. Wij hebben met het ziekenhuis een afspraak om de kosten van onze activiteit te vergoeden, en we moeten uiteraard ook de eigen kosten voor onze privépraktijken buiten het ziekenhuis zelf dragen. Het saldo is onze winst, die onder de partners wordt verdeeld. Groot verschil met een bedrijf is dat wij – tot op dit ogenblik – niet btw-plichtig zijn, met uitzondering van onze deelname aan wetenschappelijke studies.”

Meer dan boekhouden alleen

“Een boekhouder had ik vanaf de eerste dag, en door een persoonlijke link met vader Vandelanotte was de keuze voor Vandelanotte evident. Boekhouding en fiscaliteit is ook vandaag nog altijd het eerste en belangrijkste punt, maar bij de oprichting van de vennootschap was er ook afzonderlijk juridisch advies nodig. Er moesten niet alleen diverse contracten worden opgesteld, maar onder meer ook statuten en reglementen van inwendige orde. Aangezien Vandelanotte al een aantal artsengroeperingen als klant heeft, speelden ze daar voor ons een belangrijke rol.”

Wij moeten veel te hard werken om ons in avonturen te wagen. Bart De Schepper , gastro-enteroloog

myVandelanotte zorgt voor beter en sneller overzicht

“Nu de uitbreiding van de groep en de oprichting van de nieuwe cvba achter de rug is, richt Vandelanotte zich opnieuw hoofdzakelijk op de fiscale aspecten. Ze verzorgen de boekhouding en doen de afrekeningen tussen de artsen onderling. De digitalisering die de laatste jaren is doorgevoerd, vinden we nodig en positief. In plaats van op het einde van het jaar onze schoendoos met papieren binnen te brengen, scannen we nu de facturen en laden ze online op in ons eigen dossier op van myVandelanotte. Die elektronische brievenbus is voor ons de meest eenvoudige manier van werken. Door alles tijdig door te geven, hebben we bovendien een goed zicht op onze kosten en uitgaven. We hebben afgesproken dat we twee maal per jaar een overzicht krijgen. Er is ook regelmatig persoonlijk contact met Jan Van Gils van het Antwerpse kantoor voor een uitgebreide stand van zaken.”

Helder en correct advies zorgt voor gemoeds- (en nacht)rust

“Vanaf het moment dat de Orde der artsen en de ziekenhuizen toelieten dat artsen een vennootschap oprichtten, hebben we dat ook gedaan. Uiteraard speelt fiscale optimalisatie daar een rol in, maar Vandelanotte is op dat vlak een voorzichtige en een betrouwbare partner. Er zijn misschien ándere fiscale constructies mogelijk, maar met een grotere kans dat de fiscus ze niet aanvaardt en je achteraf plots grote belastingsaanslagen krijgt. Dat zou mij slapeloze nachten bezorgen. Ik heb graag dat ik mij dat niét moet aantrekken, dat we daarin kunnen rekenen op de kennis en know how van Vandelanotte. Wij moeten veel te hard werken om ons in avonturen te wagen.”

Eenmansboekhouder is geen optie

“Door de grootte van onze kmo zou een eenmanszaak als boekhouder geen optie zijn.  Vandelanotte heeft echter wél voldoende schaal, waardoor ze kennis hebben van gespecialiseerde activiteiten zoals de onze, en voor elke vraag de juiste specialisten in huis hebben. Bovendien communiceren ze duidelijk en open. Ik heb in al die jaren dan ook nooit een reden gezien om te veranderen,” besluit dr. Bart De Schepper.

Wilt u ook klanten adviseren? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Meer verhalen

Getuigenis van een Klant

Na 25 jaar heeft Dierik Vermeir zijn bedrijf ALSIC overgelaten. Een grote stap, maar dankzij de begeleiding van Vandelanotte kon hij die met een gerust gemoed zetten.

Lees verder