door Simon Boon
Met de septemberverklaring van de Vlaamse regering Diependaele I werd ook het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 gepubliceerd. Kersvers minister van Begroting Ben Weyts kondigt in het zogenaamde ‘centenboekje’ (Vlaamse Begroting 2025-2029) twee belangrijke wijzigingen aan in de Vlaamse registratiebelasting. Daarnaast zal de Vlaamse regering ook de erfbelasting verlagen.
De verdachte periode van 3 jaar voor niet-geregistreerde schenkingen wordt opgetrokken naar 5 jaar, dit naar voorbeeld van het Waals Gewest. Bank- en handgiften zijn op vandaag niet verplicht registreerbaar, waardoor je niet verplicht bent hier een schenkbelasting op te betalen. Echter, als de schenker binnen 3 jaar na de niet-geregistreerde gift overlijdt, valt het bedrag in de nalatenschap en zijn de erfgenamen erfbelasting verschuldigd, wat hoger kan uitvallen dan de schenkbelasting. Deze verdachte periode zal nu verlengd worden naar 5 jaar. Over de exacte datum van inwerkingtreding zijn nog geen details bekend, maar vermoedelijk zal dit betrekking hebben op schenkingen gedaan vanaf 1 januari 2025. De achterliggende ratio is logischerwijze mensen aan te sporen om schenkbelasting te betalen op de gift.
Daarnaast zal in kader van betaalbaar wonen het verlaagd tarief van 3% registratierechten (‘het verkooprecht’) voor de eigen en enige woning verminderd worden tot 2%. Dit gunsttarief werd in 2022 al van 6% naar 3% gebracht, de verlagingstrend wordt nu dus verder gezet. Het tarief zal van toepassing zijn op authentieke akten verleden vanaf 1 januari 2025. In de omgekeerde richting stijgt het registratierecht voor de aankoop en verkoop van onroerend goed door beroepsverkopers van 4% naar 6%.
In het algemeen wil de Vlaamse regering vanaf 2026 ook de erfbelasting verlagen, zowel in rechte lijn (afstammelingen en partners) als in zijlijn (broers, zussen, neven, nichten,…). De focus zal liggen op kleine en middelgrote erfenissen en er zullen specifieke maatregelen uitgewerkt worden voor mensen zonder erfgenamen in rechte lijn.
Ook wil men onrechtmatige achterpoortjes sluiten.
Op een concrete invulling van de maatregelen is het voorlopig wel nog wachten. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet voor jou op.
Simon Boon
Senior Advisor Legal Simon.Boon@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.