/

/

niet-inwoners natuurlijke personen: vergeet uw belastingaangifte niet

28 oktober 2020

door Biene Ongenaert en Eline Demeyere

Niet-inwoners natuurlijke personen: vergeet uw belastingaangifte niet

Begin juli publiceerde de FOD Financiën het aangifteformulier voor de belasting niet-inwoners voor natuurlijke personen met betrekking tot het aanslagjaar 2020 (inkomstenjaar 2019). De papieren aangifteformulieren worden eind oktober verwacht. De aangifte kan zowel op papier als elektronisch worden ingediend.

Wanneer moet ik mijn belastingaangifte indienen?

Zowel de papieren aangifte als de aangifte via Tax-on-Web moet in principe ten laatste tegen 3 december worden ingediend. Vanaf het moment dat u het aangifteformulier hebt ontvangen, hebt u altijd minstens één maand de tijd om de aangifte in te dienen. Deze indieningsdata gelden ook wanneer u een beroep doet op een mandataris voor het indienen van uw aangifte.

Ik ontvang voor het eerst Belgische inkomsten: wat nu?

Niet-inwoners die voor de eerste keer inkomsten van Belgische oorsprong ontvangen, moeten zich online registreren bij de FOD Financiën. Pas na de registratie ontvangt u een papieren aangifteformulier. Vanaf aanslagjaar 2020 moest deze registratie voor niet-inwoners echter gebeuren vóór 1 juli van het aanslagjaar. Bent u nog niet geregistreerd? Dan raden wij u aan om dit zo snel mogelijk te doen. De registratie is niet vereist wanneer u beschikt over het bijzonder statuut voor buitenlandse kaderleden. In dit geval wordt er automatisch een aangifteformulier opgestuurd.

Ik heb geen aangifteformulier ontvangen

Mocht u als niet-inwoner tegen midden november nog geen aangifteformulier ontvangen hebben, dan neemt u best contact op met de FOD Financiën. De fiscus kan namelijk een boete en/of belastingverhoging opleggen wanneer u uw aangifte niet of laattijdig indient.

Deel dit artikel

Biene Ongenaert

Senior Advisor International biene.ongenaert@vdl.be

Eline Demeyere

Manager International eline.demeyere@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.