door Nikolas Vandelanotte
Kortrijk, 9 juli 2020 - Nu de meeste bedrijven en ondernemers terug aan het werk zijn, worden de financiële gevolgen van de coronacrisis op onze economie duidelijk zichtbaar. Dat is ook bij accountancy- en auditkantoor Vandelanotte het geval. Zij zien bij hun klanten dan ook een serieuze daling in het aantal documenten dat tijdens deze periode digitaal werd aangeleverd.
Bij de digitale aanlevering van documenten, zien ze een opvallende daling in het aantal aankoop- en verkoopfacturen in het tweede kwartaal ten opzichte van vorig jaar. Vandelanotte voert de boekhouding voor zo’n 3.500 kmo’s en ondernemers. Gemiddeld werden er zo’n 17 procent minder digitale aankoopfacturen aangeleverd, bij de verkoopfacturen stijgt dat aantal zelfs tot 30 procent. Ondernemers hebben dus heel wat minder kunnen factureren én hebben ook minder geïnvesteerd.
Dat is in lijn met de prognose van de Europese Commissie, die een krimp van 8,8 procent voorspelt voor het Belgische bbp. Vooral kmo’s krijgen dan ook grote klappen te verduren. Volgens CEO Nikolas Vandelanotte kunnen we vandaag echter opnieuw voorzichtig positief zijn. “Voor de maand juni zien we dat cijfer weer lichtjes stijgen ten opzichte van de maand ervoor. Onze Belgische kmo’s laten het hoofd dus niet hangen. Het is een sterk ras, die ondernemers, en dat blijkt ook tijdens deze crisis heel duidelijk”.
De invloed van het coronavirus blijft echter een zware impact hebben. Volgens de Economic Risk Management Group (ERMG) blijven de vooruitzichten ten aanzien van investeringen en werkgelegenheid dan ook somber. Het zal dus nog wel even duren vooraleer onze Belgische ondernemingen opnieuw volledig hersteld zullen zijn.
Nikolas Vandelanotte
Certified Auditor & Certified Accountant - Managing Partner nikolas.vandelanotte@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.