/

/

de bedrijfsfiets: dit zijn de belangrijkste fiscale redenen

Tax & Legal
17 april 2020

door Elien Verbrugge en Els Van Eenhooge

De bedrijfsfiets: dit zijn de belangrijkste fiscale redenen

Om duurzaam woon-werkverkeer te bevorderen, werd voor de bedrijfsfiets een gunstige fiscaliteit uitgewerkt. Omdat er de voorbije jaren regelmatig aanpassingen en onduidelijkheden waren in de wetgeving, zetten onze specialisten de huidige fiscale aspecten kort op een rij.

De bedrijfsfiets: dit zijn de belangrijkste fiscale redenen

Fiscale voordelen voor de werknemer of bedrijfsleider

Indien de werknemer of bedrijfsleider een bedrijfsfiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, is het voordeel alle aard dat hieruit voortvloeit volledig vrijgesteld. U hoeft dus geen belastingen of RSZ betalen.

Het voordeel omvat niet alleen de fiets, maar ook alle onderhouds- en stallingskosten. Het type fiets, denk aan elektrische fiets, koersfiets, mountainbike of speed pedelec, speelt hierbij geen rol. De fiets moet wel gebruikt worden voor woon-werkverkeer, maar dat hoeft niet uitsluitend zo te zijn. Woon-werkverkeer omvat bovendien ook een deel van het woon-werktraject, bijvoorbeeld van de woonplaats tot aan de bushalte of het station.

De bedrijfsfiets is cumuleerbaar met een fietsvergoeding voor woon-werkverplaatsingen. Op vandaag geldt voor de fietsvergoeding een bedrag van 0,24 euro per km (aanslagjaar 2020 en aanslagjaar 2021) dat vrijgesteld is van belastingen en RSZ.

Ook wie een bedrijfswagen heeft, kan een fietsvergoeding krijgen voor de dagen dat de woon-werkverplaatsing met de fiets gebeurt of wanneer het voor- of natraject met de fiets wordt uitgevoerd.

Fiscale voordelen voor de werkgever

Directe belastingen

De kosten die de werkgever maakt voor de terbeschikkingstelling van de fiets zijn 100 procent aftrekbaar. Dit geldt sinds aanslagjaar 2021 voor boekjaren die ten vroegste op 1 januari 2020 aanvingen. Voorheen was dit nog 120 procent.

Hieronder vallen ook andere kosten die door de werkgever specifiek zijn gemaakt of gedragen om het gebruik van de fiets aan te moedigen voor de woon-werkverplaatsingen, zoals:

de aankoop of financiële leasing van een fiets en de toebehoren; het onderhoud of de herstelling van een fiets en de toebehoren; het verbouwen, verwerven of bouwen van onroerend goed dat bestemd is voor het stallen van fietsen tijdens de werkuren, als kleedruimte of sanitair, al dan niet met douches; de installatie van zonnepannelen en laadpunten voor elektrische fietsen;

De fiets moet verplicht lineair worden afgeschreven over minimum 3 jaar. De fietsvergoeding van 0,24 euro per km (aanslagjaar 2020 en aanslagjaar 2021) is ook volledig aftrekbaar voor de werkgever.

Btw

Wat betreft de btw is de aftrek enkel ten belope van het beroepsmatig gebruik, en niet voor zuiver privégebruik en woon-werkverkeer. Wordt de bedrijfsfiets enkel voor woon-werkverkeer of privéverplaatsingen gebruikt, dan is er geen recht op btw-aftrek. De btw op kosten met betrekking tot onroerend goed voor de stalling van fietsen en de voorziening van een kleedruimte of sanitair is wel volledig aftrekbaar.

Hebt u vragen over de fiscale gevolgen van de bedrijfsfiets, neem dan contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Elien Verbrugge

Certified Tax Advisor elien.verbrugge@vdl.be

Els Van Eenhooge

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.