/

/

hoe ziet de economie eruit na de coronacrisis?

COVID-19
03 april 2020

Hoe ziet de economie eruit na de coronacrisis?

Het coronavirus grijpt vandaag wereldwijd om zich heen. De volledige impact ervan zullen we pas later kunnen meten. Heel wat bedrijven gaan daarom vooral in overlevingsmodus en focussen op de financiële gezondheid van hun bedrijf en het aan boord houden van hun medewerkers. En dat begrijpen we. Toch is het in de huidige omstandigheden belangrijk om ook verder te kijken dan de huidige coronacrisis en na te denken over de vraag “wat na de crisis?”.

Hoe ziet de economie eruit na de coronacrisis?

Meer dan ooit worden we vandaag geconfronteerd met de harde realiteit dat we afhankelijk zijn van de huidige globalisering, mobiliteit, wereldeconomie of de gezondheid van onze medewerkers. Als de coronacrisis ons één ding leert, dan is het wel dat we innovatiever en flexibeler geworden zijn dan ooit!. En dat doen we uit noodzaak, om te overleven. Al kunnen we ons de vraag stellen waarom het nu wél kan en dat voor de crisis niet het geval was. Zo worden alle niet-essentiële verplaatsingen vandaag vervangen door digitale overleggen, zitten webshops in een stroomversnelling en is er plots plaats voor een papierloze digitale administratie en boekhouding.

Duurzamer ondernemen

Bij duurzaam ondernemen gaat het steeds over het vinden van een goede balans tussen people, planet en profit. Waar duurzaamheid in het verleden dus vooral aan ecologie werd gelinkt, wordt het belang van sociale en economische duurzaamheid steeds duidelijker. Uit onze afhankelijkheid van andere landen voor bijvoorbeeld grondstoffen, productieonderdelen en vandaag ook medische producten, kunnen we belangrijke lessen trekken. En net daar liggen heel wat kansen. Denk bijvoorbeeld aan circulaire economie, een keten die veel minder kwetsbaar is dan onze huidige keten van mondiale uitbesteding en just-in-timemodellen.

Stel uw huidige businessmodel in vraag

Deze coronacrisis is, hoewel het misschien niet zo lijkt, dé opportuniteit om als ondernemer het huidige businessmodel in vraag te stellen en waar mogelijk over te schakelen naar een zelfvoorzienende bedrijfsvoering met een kleinere afhankelijkheid van factoren die u zelf niet in de hand heeft. Zet bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden op met klanten en leveranciers of zet distributielijnen om naar distributiecirkels. Think global but act local. Omarm digitalisering en speel in op de noden van vandaag. Durf innovatief en duurzaam te zijn en respecteer de natuur.

Daarnaast stellen we ook vandaag weer vast hoe waardevol werknemers zijn. Niet alleen hun gezondheid, maar ook hun gedrevenheid en betrokkenheid maakt vandaag écht het verschil. Er wordt in deze crisis dan ook een enorme flexibiliteit van hen verwacht. Het uitwerken van een kwalitatief en duurzaam plan met voldoende aandacht voor de werkomgeving, inspraak, privé-werkbalans en flexibele werktijd werpt vandaag meer dan ooit zijn vruchten af.

Bedrijven die deze belangrijke stappen durven te zetten, worden trouwens niet alleen ondersteund door een veelvoud aan fiscale en financiële maatregelen, ze zorgen er ook voor dat hun bedrijf in de nieuwe economie na de coronacrisis future proof is.

Wilt u zelf ook (de eerste) stappen zetten om te veranderen naar een duurzamer en innovatiever bedrijf? Neem dan contact op met uw accountmanager of met een onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.