/

/

de gekende vandelanotte-service, nu ook in frankrijk!

International
15 november 2018

door Stephanie Vanmarcke, Febe Louage en Hannelore Durieu

De gekende Vandelanotte-service, nu ook in Frankrijk!

De voorbije jaren viel het ons steeds vaker op dat, hoewel België en Frankrijk geografisch gezien dicht bij elkaar liggen, ze mijlenver uit elkaar liggen op vlak van onder andere fiscaliteit, wetgeving en procedure. De verschillen liggen dan ook mee aan de basis van onze nieuwe afdeling in Frankrijk. We willen u namelijk dezelfde service bieden die u al jaren van ons gewoon bent, en dat op Frans grondgebied.

De gekende service die Vandelanotte u biedt … nu ook in Frankrijk

Omdat er heel wat verschillen bestaan tussen België en Frankrijk, dompelen wij u de komende weken onder in een aantal onderwerpen die per land sterk verschillen. Zo komt u meer te weten over vermogensbelasting, grensoverschrijdende tewerkstelling, vastgoed, vennootschapsvormen en dividenden. We zetten ze kort al even op een rij.

Vermogensbelasting

In België wordt men (nog niet) belast op het vermogen. In Frankrijk daarentegen is dit al echter heel wat jaren het geval. Sinds 1 januari 2018 gaat die belasting door het leven als 'Impôt sur la fortune immobilière' of IFI. Er werden bijgevolg al verschillende wijzigingen in de wetgeving doorgevoerd.  In dit artikel worden de belangrijkste eigenschappen van de Franse vermogensbelasting en een aantal optimalisatiemogelijkheden duidelijk toegelicht.  

Grensoverschrijdende tewerkstelling

Het hebben van een activiteit in het buitenland gaat vaak gepaard met een grensoverschrijdende tewerkstelling. Maar wist u ook dat hiermee een aantal belangrijke formaliteiten gepaard gaan? De Franse regels zijn namelijk niet dezelfde als de gekende Belgische regels. In dit artikel gaan we dieper in op de optimalisatiemogelijkheden van grensoverschrijdend werken en worden enkele belangrijke aandachtspunten aangehaald. 

 De Franse baksteen in de maag?

Frankrijk is nog steeds een geliefd vakantieland onder vele Belgen. Dat blijkt ook uit de vele tweede verblijven die jaarlijks door Belgen worden aangekocht. Om zonder fiscale zorgen als god in Frankrijk te kunnen leven, is het belangrijk om u vooraf goed te informeren. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal fiscale aspecten met betrekking tot het aanhouden van Frans onroerend goed.  

Welke vennootschapsvorm kiest u voor uw onderneming in Frankrijk?

Frankrijk kent heel wat verschillende vennootschapsvormen met elk hun eigen finesses. In dit artikel worden enkele structuren om een activiteit uit te bouwen in Frankrijk van dichtbij bekeken.

 Dividenduitkering vanuit Frankrijk

Eens uw onderneming voet aan wal heeft gezet in Frankrijk, bestaat de kans dat er dividenden worden uitgekeerd. Wist u dat, ondanks het dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk, dividenden in sommige gevallen zwaarder worden belast in een internationale context dan in een puur Belgische context? In dit laatste artikel gaan we dieper in op de taxatie van een Frans dividend en eventuele optimalisatiemogelijkheden.

Wilt u meer weten over Vandelanotte France? Contacteer dan een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Febe Louage

Manager International febe.louage@vdl.be

Hannelore Durieu

Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.