/

/

europese richtlijn harmoniseert btw-regels vouchers

19 oktober 2016

door Dries Torreele

Europese richtlijn harmoniseert btw-regels vouchers

Europese richtlijn harmoniseert btw-regels vouchers

Het gebruik van vouchers in een internationale context kan aanleiding geven tot situaties waarbij er in het beste geval geen sprake is van een btw-taxatie of in het slechtste geval sprake is van een dubbele taxatie. De btw-behandeling van vouchers wordt op vandaag namelijk door elke lidstaat intern geregeld zonder dat er op elkaar wordt afgestemd. Om deze situaties te vermijden werd een Europese richtlijn gepubliceerd om de btw-regels met betrekking tot de vouchers te harmoniseren.

Een voucher wordt gedefinieerd als een instrument waarbij de verplichting bestaat om dat instrument als (gedeeltelijke) tegenprestatie te aanvaarden voor goederenleveringen of diensten. De te verrichten goederenleveringen of diensten, of de identiteit van de potentiële leveranciers, staan steeds vermeld op het instrument zelf of in de bijhorende documentatie. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden voor het gebruik van het instrument.

Voorbeelden van vouchers zijn telefoonkaarten, restaurant- of hotelbonnen, etc. Kortingsbonnen gelden niet als voucher.

Voor de btw-behandeling dient een onderscheid gemaakt te worden tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik.

Enkelvoudige vouchers


Bij een enkelvoudig voucher is de plaats van de levering van het goed of de dienst reeds gekend op het tijdstip van de uitgifte van de voucher en kan de verschuldigde btw reeds berekend worden.

In het kader van deze vouchers wordt iedere overdracht van een voucher beschouwd als een levering van de goederen of diensten waarop de voucher betrekking heeft. Bij elke verkoop van de voucher is dus in principe steeds btw verschuldigd.

De feitelijke levering van de goederen of dienstverrichting in ruil voor de voucher is niet belastbaar.

Meervoudige vouchers


Meervoudige vouchers zijn vouchers waarbij op het moment van uitgifte geen verschuldigde btw berekend kan worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de plaats van de dienstverrichting of het toepasselijk tarief nog niet kan bepaald worden.

Een voorbeeld is een voucher voor een hotelovernachting geldig in verschillende landen. Het toepasselijke tarief kan op het moment van de uitgifte nog niet bepaald worden door de mogelijkheid tot het gebruik ervan in verschillende landen.

In tegenstelling tot de enkelvoudige vouchers is hier enkel de feitelijke goederenlevering of dienstverrichting in ruil voor de voucher onderworpen aan btw. De verkoop van de vouchers in voorgaande fases is niet onderworpen aan btw.

Bij vouchers voor meervoudig gebruik dient dus geen btw betaald te worden tot aan de laatste schakel, maar wel over de laatste schakel. Bij enkelvoudige vouchers is er geen btw verschuldigd over de laatste schakel, maar wel over al de voorgaande schakels.

Inwerkingtreding


Deze richtlijn dient door de lidstaten tegen 31 december 2018 omgezet worden in een nationale wetgeving. De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op vouchers die uitgegeven zijn vanaf 1 januari 2019.

Deel dit artikel

Dries Torreele

Certified Tax Advisor dries.torreele@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.