door Mathieu Roelens
De Vlaamse Belastingdienst voegde recent een alinea toe aan een reeds gepubliceerd standpunt. Deze korte aanvulling liet de fiscale en juridische wereld op zijn zachtst gezegd niet onberoerd.
Waarover gaat het? Het schenken van roerende goederen met voorbehoud van vruchtgebruik is een techniek die dagelijks wordt toegepast. Bij het overlijden van de schenker, gaat het gedeelte vruchtgebruik automatisch naar de persoon die de blote eigendom in handen heeft en die aldus, zonder bijkomende belasting, de volle eigendom verkrijgt. De (hoge) erfbelasting wordt vermeden. Vaak trekt men voor deze schenking naar Nederland en registreert men deze schenking niet in België. Op deze manier wordt er geen schenkbelasting betaald en zijn er enkel de advies- en notariskosten. Belangrijk is wel dat de schenker in een dergelijk geval niet overlijdt binnen de drie jaar, aangezien de fiscus dan namelijk handelt alsof de niet-geregistreerde schenking niet bestaat en de goederen geacht worden deel uit te maken van de nalatenschap. Op die manier moet er toch erfbelasting betaald worden, waarvoor een heel wat hoger tarief geldt.
Vlabel publiceerde een interpretatie van een wettelijke regeling omtrent o.a. effecten op naam en geldbeleggingen die 'gesplitst' zijn ingeschreven. Zo wordt de hierboven beschreven situatie met opdeling vruchtgebruik/blote eigendom geviseerd. Op basis van dit artikel geldt het vermoeden dat deze goederen zich voor de volle eigendom in de nalatenschap van de schenker bevinden. Het leveren van een tegenbewijs is echter mogelijk en Vlabel verduidelijkt in zijn publicatie wat hij als tegenbewijs aanvaardt. Jammer genoeg zijn geen van de door Vlabel aangereikte opties een mogelijke piste voor de geschetste schenkingen. Deze interpretatie zou bovendien worden toegepast voor alle schenkingen vanaf 1 september 2013.
Wordt er niet ingegrepen, dan zal de begunstigde erfbelasting betalen op deze goederen alsof er nooit een schenking heeft plaatsgevonden (wat in rechte lijn en tussen partners tot 27% kan oplopen). Let wel, de gevolgen van dit nieuwe standpunt zijn dus pas voelbaar bij het overlijden van de schenker. Indien het standpunt van Vlabel niet zou wijzigen, kunnen we met onze Tax en Legal afdeling het nodige doen om in uw dossier op gepaste wijze te reageren. We nemen contact op met Vlabel, volgen deze kwestie uiteraard nauwgezet op en houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Een uitgebreidere versie van dit artikel kunt u hieronder downloaden.
Mathieu Roelens
Team Manager Legal mathieu.roelens@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.