/

/

nieuwe omzendbrief betreffende de overdracht van een familiale onderneming of vennootschap

18 januari 2016

door Stephanie Vanmarcke en Els Van Eenhooge

Nieuwe omzendbrief betreffende de overdracht van een familiale onderneming of vennootschap

Nieuwe omzendbrief betreffende de overdracht van een familiale onderneming of vennootschap

Op 31 december 2015 verscheen een nieuwe omzendbrief die een aantal nieuwe inzichten geeft met betrekking tot de overdrachten van familiale ondernemingen of vennootschappen. Aan de huidige regelgeving werden geen wijzigingen gebracht, enkel een aantal verduidelijkingen.

1) Intragroepsdiensten die worden uitgevoerd door een holding kunnen voldoende zijn opdat sprake zou zijn van een nijverheids- of handelsactiviteit. Dit is onder meer het geval als de holding zich inlaat met de boekhouding of het personeelsbeheer van de dochtervennootschappen. Het is niet voldoende dat de activiteit wordt opgenomen in de statuten van de vennootschap, maar men moet deze activiteit ook daadwerkelijk uitoefenen. Wel opgelet met het vermelden van het voeren van de boekhouding in de statuten, gezien dit een gereglementeerde activiteit is.

2) Verhuur van onroerende goederen komt niet in aanmerking om te genieten van de gunstmaatregel. Verhuur van onroerende goederen kan uitzonderlijk wel in aanmerking komen als het bedrijfsgebouwen betreft die uitsluitend door één of meerdere actieve dochtervennootschappen worden gebruikt. Elke andere vorm van verhuur (verhuur aan privépersonen of aan beroepspersonen buiten de groepsstructuur) wordt niet aanvaard als tegenbewijs en zal steeds worden aanzien als privépatrimonium.

3) Wanneer een holding in aanmerking komt voor de vrijstelling ten belope van zijn participatie in een actieve dochtervennootschap, komt ook de waarde van alle actieve (klein)dochtervennootschappen die in de EER zijn gevestigd, in aanmerking.

4) Bij de schenking van een familiale onderneming, mag de onderneming worden ingebracht in een vennootschap. De voorwaarde van behoud wordt hiermee niet geschonden, op voorwaarde dat de begiftigde aandeelhouder van de vennootschap blijft gedurende de resterende looptijd van de voorwaardetermijn.

5) Attesten die niet ouder zijn dan 3 maanden, kunnen worden voorgelegd op moment van schenking. Men dient dan niet alle stukken opnieuw aan Vlabel te bezorgen, maar een kopie van het attest is voldoende om de vrijstelling te genieten.

Bovenstaande wijzigingen werden in de omzendbrief opgenomen, maar waren al langere tijd de gangbare praktijk. Het feit dat een aantal versoepelingen op papier werden opgenomen kunnen we alleen maar toejuichen.

Bij vragen, contacteer tax@vdl.be.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Els Van Eenhooge

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.