door Elissa Vantomme en Ellen Verstraete
De Klokkenluidersregelgeving is een set van beschermingsmaatregelen die medewerkers beschermen tegen represailles, als zij informatie over inbreuken op specifieke wetgeving of illegale activiteiten binnen hun organisatie melden. Deze regelgeving is ontworpen om de integriteit van bedrijven te beschermen. Maar hoe moet u als bedrijf in de private sector voldoen aan deze klokkenluidersregelgeving? We leggen het graag voor u uit.
Bedrijven moeten een intern meldingskanaal opzetten zodat medewerkers inbreuken gelinkt aan onder andere overheidsopdrachten, milieubescherming, privacy, volksgezondheid en anti-witwas (anoniem) kunnen melden. Van zodra uw onderneming meer dan 50 werknemers telt, bent u verplicht om een intern meldingskanaal te voorzien. Telt uw organisatie meer dan 250 werknemers? Dan moet het bovendien mogelijk zijn om een volledig anonieme melding te doen.
De wet treedt in werking vanaf 15 februari 2023. Ondernemingen met meer dan 50 werknemers en minder dan 250 werknemers krijgen uitstel tot 17 december 2023 (tenzij bepaalde uitzonderingssectoren).
In elk geval raden wij aan om uw onderneming voor te bereiden op de invoering van het meldingskanaal. Dit kan inhouse opgezet worden, maar kan ook uitbesteed worden.
Ondernemingen die bovenstaande verplichtingen omtrent interne meldingen, de registratie en de opvolging ervan, niet naleven kunnen administratieve sancties opgelegd krijgen van 2.400 tot 24.000 euro. Bovendien zijn ook strafrechtelijke sancties mogelijk.
Klokkenluiders die toch het slachtoffer zijn van represailles hebben recht op een schadevergoeding dat varieert tussen de 18 en 26 weken loon. Deze schadevergoeding kan niet worden gecombineerd met enige vergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag. In het geval de medewerker geen loontrekkende is, wordt de schadevergoeding vastgelegd op de werkelijk geleden schade.
Vragen over deze nieuwe wet? Neem dan contact op met één van onze experten. We helpen u graag!
Elissa Vantomme
Senior Advisor Social Legal elissa.vantomme@vdl.be
Ellen Verstraete
Senior Manager Social Legal ellen.verstraete@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.