door Frederik Arnauw
Als bedrijfsleider kunt u hopelijk ook uitkijken naar een deugddoende en welverdiende vakantie. Toch bent u ongetwijfeld elke dag bezig met uw onderneming en houdt u ook graag vanop afstand de vinger aan de pols. Bij Vandelanotte begrijpen we dat maar al te goed. Daarom reiken wij via ons ondernemersportaal myVandelanotte meerdere tools aan die u daarbij kunnen helpen.
Als wij voor u de btw-aangifte indienen en samen de boekhouding verwerken vindt u de applicatie ‘Dashboard consulteren’ terug. Wanneer u daarop klikt, krijgt u quasi onmiddellijk inzicht in uw cijfers op dat moment.
Belangrijkste parameters om hier in de gaten te houden zijn uw openstaande klanten en leveranciers en dat in combinatie met uw liquiditeiten. Het zijn zaken die u toch op zeer regelmatige basis moet opvolgen, want die kunnen dag op dag wijzigen. Omdat de lonen slechts één keer per maand geboekt worden en ook de afschrijvingen slechts periodiek geregistreerd worden, raden wij af om via dit dashboard naar uw nettoresultaat te kijken.
Daarnaast reiken wij u, na het afsluiten van de btw-aangifte, ook een maand- of kwartaalrapportering aan. Daarin zitten de lonen, afschrijvingen, uitgestelde kosten, etc. wel in vervat. Dat maakt de analyse van de resultaten accurater en betrouwbaar. Via het rapport wordt een analyse gemaakt van het huidige kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, alsook een year-to-date analyse.
Verder krijgt u de evolutie van uw werkkapitaalbehoefte te zien en krijgt u inzichten in uw klanten en leveranciers. Vanzelfsprekend projecteren we ook uw balans en geven we een aantal standaardratio’s mee.
Wanneer u een beroep doet op Vandelanotte voor de correcte opmaak van de jaarrekening, dan heeft u ook altijd toegang tot de periodieke rapporten en de jaarcijfers. Die zal u hoogstwaarschijnlijk herkennen van de bespreking van de jaarcijfers met uw accountmanager.
Wij beseffen dat iedere onderneming uniek is en een eigen benadering van de cijfers nodig heeft. Daarom wordt dit gedetailleerde rapport met de grootste zorg en kennis van uw onderneming samengesteld. U zal zien dat de opbouw van het rapport veelzeggend is voor uw onderneming en u de kans geeft om nuttige analyses te maken ten opzichte van voorgaande jaren.
Standaard wordt dit rapport op jaarlijkse basis aangereikt, maar in overleg met uw accountmanager en dossierverantwoordelijke kan dat ook op maand- of kwartaalbasis.
Binnen de laatste 2 modules zien we dat steeds meer bedrijven ook hun gebudgetteerde cijfers willen opvolgen. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen! Het verleden kan niet meer worden veranderd, maar u kunt er wel uit leren. Door een goeie budgetteringsopvolging kunt u korter op de bal spelen en tijdens het jaar waar nodig nog bijsturen en actie ondernemen.
Verder zien we dat ondernemingen vaak ook analytisch gaan boekhouden om bijvoorbeeld verschillende winkels, producten en/of diensten met elkaar te vergelijken. Wanneer die input consequent boekhoudkundig verwerkt wordt, kunnen ook die analyses automatisch gepubliceerd worden. Dat geeft u een dieper inzicht in uw onderneming en dat kan leiden tot betere beslissingen.
Tot slot is er ook het woelige macro-economische klimaat dat ons meer dan ooit noodzaakt om ook de cashflow van onze onderneming goed te monitoren. Ook hier zijn er, afhankelijk van de exacte noden en wensen, verschillende mogelijkheden qua rapportering van een cashforecast. Een complexe oefening die we vaak samen met u als ondernemer maken.
Wilt u meer weten over ons ondernemersportaal myVandelanotte? Neem gerust contact op met één van onze experten via contact@vdl.be. Op de myVandelanotte pagina vindt u alvast meer info terug.
Frederik Arnauw
Team Manager Strategic Business Solutions frederik.arnauw@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.