/
/
/
/
transfer pricing steeds belangrijker: nico demeyere vervoegt ons team
Nico Demeyere startte zijn job bij Vandelanotte in volle coronatijd. Een bezoekje aan kantoor of een babbeltje met collega's zat er voor hem dus niet meteen in, maar dat deerde hem niet. Nico weet namelijk van aanpakken. Vanaf de eerste week werkte hij dan ook meteen mee aan uiteenlopende dossiers. Dat meewerken deed hij de eerste weken vanuit zijn woonkamer. "Gelukkig waren er geregeld videocalls", vertelt Nico. "Daardoor kon ik toch eens met mijn nieuwe collega's overleggen, én kon ik hen meteen wat beter leren kenen". Begin mei ontmoette hij hen voor het eerst op kantoor. "Dat deed echt deugd, want vanop afstand is het niet altijd evident om de alledaagse gewoontes op te vangen. Gelukkig liep dat hier meteen los."
Als fiscaaljurist bouwde Nico Demeyere de afgelopen 20 jaar een indrukwekkende carrière op in ondernemingsfiscaliteit en transfer pricing. Na vijf jaar actief te zijn geweest bij PWC, ging hij in 2005 aan de slag bij Tiberghien. Daar was hij voornamelijk bezig met internationale fiscaliteit. In 2019 besloot hij echter dat het tijd was om zijn passie voor defensie en ruimtevaart met zijn werk te verenigen. Hij besloot zijn eigen kantoor op te richten. Omdat hij de fiscaliteit echter nog niet meteen aan de kant wilde schuiven, was de keuze voor Vandelanotte snel gemaakt. "Door deeltijds met Vandelanotte samen te werken, kan ik mijn jarenlange ervaring in transfer pricing nu ook gebruiken voor de ondersteuning van hun klanten", verklaart Nico.
De keuze voor Vandelanotte was niet geheel toevallig. In het verleden werd af en toe al eens samengewerkt aan dossiers en ook recenter durfden de paden wel eens te kruisen. Toen Nikolas Vandelanotte en Nico op een receptie aan de praat raakten, ging de bal aan het rollen. Een aantal gesprekken later werd al snel duidelijk dat Nico Demeyere een duidelijke meerwaarde betekende voor het transfer pricing-team van Vandelanotte. Als ervaren rot in het vak, weet hij als geen ander hoe belangrijk het is dat de verrichtingen tussen de diverse entiteiten van een internationale vennootschap fiscaal correct zijn.
Toch was er ook nog een andere reden waarom Vandelanotte er voor hem uitsprong. "In tegenstelling tot de Big Four (een bijnaam voor de vier grootste professionele accountants- en advieskantoren ter wereld, nvdr), ondersteunt Vandelanotte voornamelijk grote internationale kmo's waarvan het beslissingscentrum nog echt in de regio zit. Dat is trouwens ook goed voor onze lokale economie, die op die manier een ferme boost krijgt", aldus Nico.
Vandelanotte was voor mij geen onbekende.Nico Demeyere
Maar ook de praktische en pragmatische aanpak van Vandelanotte sprak hem meteen aan. "Er zit hier enorm veel expertise op verschillende domeinen. Door die samenhang kan er ook veel efficiënter gewerkt worden, klanten hoeven zich hier namelijk niet meer voor te stellen, we kennen ze al." Dat Vandelanotte een familiebedrijf is, was voor hem een bijkomend pluspunt. "Dat langetermijndenken en die connectie met gelijkgestemde klanten vind ik heel belangrijk. Ondoordachte ‘quick wins’ leiden immers vaak tot discussie waardoor de initiële winst smelt als sneeuw voor de zon. Voor de typische “truken van de foor” is hier dan ook geen plaats", lacht Nico.
Dat transfer pricing steeds belangrijker aan het worden is, blijkt uit het aantal aanvragen. "Als we kijken naar de internationale ontwikkelingen en het feit dat belastingautoriteiten meer en meer informatie uitwisselen, kunnen we maar beter goed voorbereid zijn", geeft Nico aan. "Elke fiscus wil voor zijn of haar land namelijk een steeds groter stuk van de taart, en dat weerspiegelt zich in de belastingen".
In zijn vrije tijd vinden we Nico voornamelijk terug op muziekconcerten en festivals. "Die passie bestaat al van toen ik nog erg klein was. Ik speel zelf piano en was vroeger te vinden op het kerkorgel. Ik volgde ook jarenlang jazzacademie. Muziek maakt dus echt deel uit van mijn leven". Daarnaast doet hij al 22 jaar aan sportschieten, waarvan hij 6 jaar lang deelnam aan nationale kampioenschappen. "Ooit heb ik nog getraind met olympisch sportschutter Lionel Cox, dat zal ik niet snel vergeten."
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Werken bij Vandelanotte, dat is werken in een familiale omgeving die gedreven wordt door drie belangrijke waarden: betrokkenheid, creativiteit én groei. Van die visie is ook Jacques Cappelle doordrongen. En dat al vanaf het prille begin. Op 2 november 2020 is het namelijk precies 50 jaar geleden dat hij zijn eerste werkdag bij Vandelanotte startte. En dat doen er hem maar weinig na. Het verhaal van een ervaren rot in het vak.
Ook in 2021 streven we met Vandelanotte France naar een nog betere dienstverlening voor onze klanten. Om dit mogelijk te maken, kregen we sinds 4 januari versterking van Matthieu Van Gucht. Een rasechte Fransman die de afgelopen jaren de nodige knowhow opbouwde in de Franse accountancy en fiscaliteit en nu het verschil wil maken voor onze klanten in Frankrijk.