/

/

/

/

ingenium group werkt al meer dan 30 jaar samen met vandelanotte

Getuigenis van een Klant

Ingenium Group werkt al meer dan 30 jaar samen met Vandelanotte

‘De gebouwde wereld duurzamer maken’, dat is heel kort samengevat de missie van Ingenium Group. Nicolas Vyncke, tweede generatie in het bedrijf, gaf vorig jaar de CEO-fakkel door aan één van zijn medewerkers. Zelf werd hij uitvoerend voorzitter. Een goede beslissing, vindt hij een jaar later. “Ik kan nu aan het bedrijf werken en bepalen waar we de komende 100 jaar naartoe moeten”, vertelt hij.

Ingenium Group werkt al meer dan 30 jaar samen met Vandelanotte
© Reiner Van Wonterghem

Ingenium Group is een ingenieursgroep die bezig is met energie, comfort en veiligheid in bestaande én in nieuwe gebouwen. “De tijd dat we een eenvoudig ingenieursbureau waren dat enkel dimensionering van technische installaties deed, ligt ver achter ons”, legt Nicolas uit. “We werken onder meer mee aan masterplannen duurzaamheid, koolstofneutrale energieconcepten, warmtenetten en de uitfasering van fossiele brandstoffen, zowel in de gezondheidszorg, scholen, kantoren, biotech, datacenters, cultuurgebouwen en onroerend erfgoed, en ook voor overheden, industrie, logistiek en real estate.”

Ingenium kiest resoluut voor 'niegeweune' projecten. “We hebben de expertise in huis om nieuwe projecten volledig koolstofneutraal te maken. De grootste uitdaging ligt echter in het bestaande gebouwenpatrimonium. UZ Gasthuisberg in Leuven adviseren we al ruim 15 jaar over haar energievoorziening op weg naar koolstofneutraliteit. Voor banken, verzekeraars en openbare besturen lichten we gebouwenparken door om ze tegen 2050 koolstofneutraal te kunnen maken. En onlangs hebben we in Zellik een koolstofneutraal datacenter opgeleverd waarvan de restwarmte naar een warmtenet gaat. We zijn trouwens niet alleen betrokken bij de conceptiefase van gebouwen, maar ook nadien. 80% van de bouwkosten van een gebouw situeren zich immers tijdens de uitbating en daar vallen nog steeds enorme hoeveelheden energieoptimalisaties te realiseren.”

Duurzaamheid is de rode draad door al die activiteiten. Die focus is deels historisch gegroeid (met de vader van Nicolas die er tijdens de oliecrissen al de aandacht op vestigde), maar Nicolas is zelf ook gepassioneerd door het thema. “We proberen om niet zomaar een ingenieursbedrijf te zijn; we willen een steen in de rivier verleggen. We zijn ervan overtuigd dat we verder moeten en kunnen gaan dan wat wettelijk verplicht is, én dat dat ook economisch interessant is.”

We willen een steen in de rivier verleggen. We zijn ervan overtuigd dat we verder moeten en kunnen gaan dan wat wettelijk verplicht is. Nicolas Vyncke , Bestuurder Ingenium Group

Fakkel doorgegeven

Nicolas stapte in 1997 in het bedrijf dat zijn vader Herwig in 1968 oprichtte en nam in 2005 het roer over als CEO. Een dik jaar geleden gaf hij zelf de fakkel van CEO door aan Jan Desmet, die al sinds 1999 bij Ingenium werkt. Nicolas werd uitvoerend voorzitter. “In plaats van in het bedrijf te werken, werk ik nu aan het bedrijf”, duidt hij die overstap. “Ik denk strategisch na over de organisatie, ben voorzitter van het bestuursorgaan en kan weer klanten bezoeken. Dat laat me toe te bepalen waar we de komende 100 jaar naartoe willen met Ingenium. Die poolster zo ver zetten, helpt je om je organisatie door zowel kalme als door stormachtige zeeën te sturen. Ook dat is duurzaamheid.”

Een jaar na datum noemt hij zijn beslissing een goede zet. “Ik ben als de dood voor verstarring: dingen moeten veranderen, er moet geïnnoveerd worden. En dat heeft gewerkt: Jan heeft een nieuwe dynamiek in gang gezet. Het is ook een signaal naar onze medewerkers dat je je hier kan ontwikkelen en dat je je hier kan uitleven. Iemand die gelukkig is in zijn job doet zijn werk goed en heeft gelukkige klanten en collega’s rond zich. Dat is een positieve spiraal.”

Nicolas Vyncke
Nicolas Vyncke © Reiner Van Wonterghem

Hindernissen

Uiteraard heeft ook Ingenium te maken met uitdagingen. “Covid was een angstaanjagende periode”, blikt Nicolas terug. “Ook de periode van de zesde staatshervorming, in 2015-2016, was voor ons een storm. Een aantal bevoegdheden rond volksgezondheid en gezondheidszorg werden toen van het federale naar het Vlaamse niveau overgeheveld, dat de infrastructuurinvesteringen on hold zette. Voor ons was dat dramatisch, want wij haalden op dat moment de helft van onze omzet in de zorg. Gelukkig stond onze stoel op meerdere poten en konden we ons werk in andere domeinen uitbouwen om dat verlies te compenseren.”

Een andere grote hindernis waarmee heel wat ondernemingen te maken krijgen – de krapte op de arbeidsmarkt – blijkt hier niet zo’n probleem te zijn. “Wij vinden nog altijd goeie mensen. Om dat te realiseren, moeten we uitblinken en uniek zijn. Voor ons ligt de sleutel in de combinatie van onze duurzame missie, het feit dat we een familiebedrijf zijn, het warme nest dat we creëren voor onze medewerkers en de mogelijkheden voor elk individu om zich verder te vormen en te ontwikkelen, naargelang zijn/haar goesting en talenten.”

Begeleiding

In zijn ondernemerschap laat Nicolas Vyncke zich bijstaan door een bestuursorgaan, waarin 3 externe onafhankelijke bestuurders zetelen. “Dat kan ik iedereen aanraden”, klinkt het overtuigd. “Zo’n bestuursorgaan is een klankbord dat je uit je dagelijkse context haalt en je met kritische vragen een zetje geeft om nog verder te gaan. Een strategisch plan opstellen, professioneel rapporteren, een salesplan opmaken: het is dankzij onze raad van bestuur dat we dat doen.”

Ook Vandelanotte is voor Nicolas een gewaardeerde partner. De samenwerking gaat al meer dan 30 jaar terug. “We groeien bijna elk jaar met dubbele cijfers. Zo’n sterke groei kan alleen duurzaam zijn door verder te professionaliseren. Dat betekent dat we op fiscaal en boekhoudkundig vlak professionele systemen nodig hebben die onze groei in kaart brengen en begeleiden, met een consistente rapportering. Vandelanotte helpt ons daarbij. Het is doorheen de jaren ook mee gegroeid met ons. Vandelanotte maakt de jaarrekening op van de hele groep en staat ons ook bij met fiscale en juridische vragen. Het was ook een sparringpartner in de 3 overnametrajecten die we tot nu toe gerealiseerd hebben. Tom, onze accountmanager, kent Ingenium door en door. Ik kan te pas en te onpas met een idee of een probleem bij hem terecht. Doordat hij onze context zo goed kent, is hij een grote hulp om bepaalde beslissingen te nemen.”

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Meer verhalen

Getuigenis van een Klant

De West-Vlaamse apotheek Lamoot heeft sinds zijn prille begin zeker niet stil gezeten. Over de decennia heen is er veel veranderd, met meer vestigingen en aanwervingen als gevolg. Om alle personeelszaken zo correct mogelijk te laten verlopen, doen ze beroep op de kennis en expertise van Vandelanotte voor hun payroll. En dat heeft hen nog geen windeieren gelegd.

Lees verder