door Nico Demeyere
Het seizoen van de jaarafsluitingen loopt stilaan op zijn eind. Voor groepen die zaken doen in het buitenland via een vaste inrichting of dochteronderneming, is het belangrijk om ook de documentatieregels rond transfer pricing op te volgen. In bijna alle landen is het namelijk aangeraden om transferpricingdocumentatie beschikbaar te stellen. Met de richtlijnen van de OESO in het achterhoofd, stelt u snel een correcte documentatie op. Maar wat betekent dat precies?
Groepen met een zekere omvang zijn in de meeste landen verplicht om documentatie bij te houden over alle intragroepsverrichtingen. De verplichtingen kunnen per land verschillen. De documentatie bestaat doorgaans uit de volgende documenten:
De documentatieverplichting voor Belgische groepsvennootschappen hangt af van de enkelvoudige jaarrekening van het laatste afgesloten boekjaar. De transferdocumentatie is altijd verplicht indien één of meerdere drempels worden overschreden:
Hou er rekening mee dat de drempels per land kunnen verschillen. In veel landen worden de criteria bijvoorbeeld op geconsolideerde basis bekeken. Het is dus mogelijk dat een groep in België geen documentatie moet opstellen (omdat de omzet van de Belgische groepsvennootschap lager is dan 50 miljoen euro), maar dat dat in het buitenland wel moet gebeuren omdat de drempel op geconsolideerd niveau overschreden wordt.
Een voorbeeld: een groep heeft een Belgische moedervennootschap met 40 miljoen euro omzet en een Nederlandse dochteronderneming met 20 miljoen euro omzet. In Nederland moet geldt een documentatieplicht indien de omzet op geconsolideerde basis hoger is dan 50 miljoen euro. In dit voorbeeld zal de groep in Nederland dus een globaal dossier en een groepsdossier moeten opstellen, terwijl dat in België niet het geval is.
Daarnaast kunnen in bepaalde landen ook de drempels voor het lokaal dossier verschillen van de drempels voor het globaal dossier. Binnen de Europese Unie heeft Polen bijvoorbeeld heel strikte documentatieregels.
Een voorbeeld: in Polen moet steeds een lokaal dossier worden ingediend indien de omzet van de Poolse groepsvennootschap het bedrag van 10 miljoen Poolse złoty (of 2 miljoen euro) overschrijdt. Indien de omzet meer dan 10 miljoen euro bedraagt, dan moet er ook een benchmarking worden opgesteld voor alle intragroepsverrichtingen. Vanaf 20 miljoen euro is het verplicht om een globaal dossier op te stellen.
De manier waarop u de documentatie bij de fiscale administratie moet indienen kan per land verschillen. Vaak vormt de transferpricingdocumentatie een bijlage die u samen met de aangifte indient. Het kan ook voorkomen dat de documentatie afzonderlijk op een andere (latere) datum moet worden ingediend. In België bijvoorbeeld moet u het lokaal dossier samen met de aangifte in de vennootschapsbelasting indienen, terwijl het globaal dossier ten laatste moet worden ingediend een jaar na de afsluit van het boekjaar waarop de documentatie betrekking heeft
Bent u actief in meerdere landen? Dan doet u er goed aan om u vooraf goed te informeren over de verschillende drempels voor transferpricingdocumentatie en de manier waarop deze berekend worden. In veel landen kan het niet (tijdig) indienen van de documentatie namelijk leiden tot boetes of tot omkering van de bewijslast.
Nico Demeyere
Manager International nico.demeyere@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.