/

/

loonverlies als gevolg van corona: tips voor werkgevers

HR Oplossingen
10 april 2020

door Marie-Laure Dekeyzer

Loonverlies als gevolg van corona: tips voor werkgevers

Voor heel wat werkgevers is het vandaag moeilijk om hun werknemers voltijds aan de slag te houden. Het aantal bestellingen daalt, er zijn minder klantenbezoeken en het aanleveren van goederen is moeilijker geworden. Als werkgever zit er soms niets anders op dan uw werknemers op tijdelijke werkloosheid te plaatsen. Dat brengt echter ook voor hen de nodige financiële gevolgen met zich mee. Wat kunt u als werkgever doen?

Loonverlies als gevolg van corona: tips voor werkgevers

De coronacrisis zorgt vandaag bij heel wat mensen voor onrust. Het is dan ook belangrijker dan ooit om op een duidelijke en transparante manier te communiceren met uw medewerkers. Om de onrust bij uw medewerkers wat weg te nemen, is het belangrijk om proactief aan te geven hoe hun inkomsten er zullen uitzien voor deze maand. Op deze manier toont u betrokkenheid als werkgever en hebben de werknemers een goed zicht op hoe hun loon en uitkering er op het einde van de maand zullen uitzien. Daarnaast kiezen sommige werkgevers ervoor om een aanvullende vergoeding te voorzien om zo het loonverlies te beperken.

Tijdelijke werkloosheid

Wanneer er sprake is van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, dan zijn er verschillende aspecten waarmee u als werkgever rekening moet houden. Door de hoeveelheid aan informatie kan het vandaag echter zeer verwarrend zijn, zowel voor u als werkgever als voor uw werknemers. Omdat werknemers graag weten wat dit concreet betekent voor hun netto inkomen, kunnen onze specialisten een individueel overzicht bezorgen per medewerker. Op die manier is het voor hen duidelijk wat ze aan uitkeringen en aan loon zullen ontvangen. Daarnaast gaan we ook na of er bepaalde steunmaatregelen zijn waarvoor zij in aanmerking komen.

Aanvullende vergoeding

Als werkgever kunt u er ook voor opteren om een aanvullende vergoeding te geven om zo het loonverlies van uw werknemers te beperken. Deze aanvullende vergoeding is, volgens een aantal voorwaarden, vrij van patronale en persoonlijke RSZ en kan dus fiscaal interessant zijn. Bovendien wordt er een vast percentage van 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. Het is belangrijk om deze aanvullende vergoeding voor alle werknemers op een gelijke manier toe te passen.

Onze specialisten kunnen u helpen om op een eenvoudige en professionele manier de medewerkers te informeren alsook na te gaan of een aanvullende vergoeding interessant kan zijn. Neem contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via corona@vdl.be voor meer informatie.