door Dries Torreele
In tijden van corona krijgen steeds meer ondernemers te maken met openstaande vorderingen. Kunnen waardeverminderingen op die vorderingen fiscaal aanvaard worden?
Opdat een waardevermindering op een openstaande handelsvordering effectief fiscaal aanvaard zou worden, is het essentieel dat de waarschijnlijkheid van het verlies blijkt uit bijzondere omstandigheden die zich tijdens het belastbare tijdperk hebben voorgedaan en niet uit een louter algemeen risico.
De fiscus stelt in haar circulaire 2020/C/45 dat de coronacrisis wel degelijk een bijzondere omstandigheid is. Heeft uw onderneming dus openstaande vorderingen bij een klant met solvabiliteitsproblemen als gevolg van de coronacrisis en de regeringsmaatregelen, dan kan een waardevermindering aangewezen zijn.
We merken echter op dat dit principe niet algemeen kan worden toegepast op alle openstaande vorderingen. Bij de aangifte vennootschapsbelasting zal u in opgave 204.3 immers per schuldenaar moeten aangeven waarom de coronacrisis concreet de oorzaak was van de betalingsmoeilijkheden van uw klant. In het geval van een fiscale controle zal de fiscus deze beoordeling echter met soepelheid evalueren. Het is in ieder geval aangewezen om uw waardeverminderingen goed te onderbouwen. De fiscale controles zullen immers pas plaatsvinden wanneer de coronacrisis (hopelijk) al lang achter de rug is.
Hebt u vragen over waardeverminderingen in tijden van corona of wilt u nagaan of uw openstaande vorderingen hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via corona@vdl.be.
Dries Torreele
Certified Tax Advisor dries.torreele@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.