/

/

vanaf 2019 nieuwe btw-regeling voor vouchers

Tax
18 december 2018

door Sven Loosvelt en Els Van Eenhooge

Vanaf 2019 nieuwe btw-regeling voor vouchers

Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht, rollen er opnieuw heel wat geschenkbonnen over de toonbanken. De btw-regels voor de aankoop en de inwisseling van waardebonnen of zogenaamde vouchers zullen vanaf 1 januari 2019 echter veranderen. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer?

Vanaf 2019 nieuwe btw-regeling voor vouchers

Op 1 juli 2016 keurde de Europese Commissie richtlijn 2016/1065 goed. Die richtlijn bepaalt de regels voor de overdracht en inwisseling van vouchers en uniformeert de btw-behandeling van vouchers tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Bij vouchers kunnen we namelijk altijd twee momenten onderscheiden: het uitgeven van de bon en de inwisseling ervan. Binnen de nieuwe regeling werd echter geopteerd om die twee momenten niet als twee verschillende btw-handelingen te beschouwen. Er is bijgevolg slechts één keer btw verschuldigd. Bij het vastleggen van de regels werd een onderscheid gemaakt tussen single purpose vouchers (SPV’s) en multi purpose vouchers (MPV’s).

Single purpose vouchers (SPV’s)

Bij single purpose vouchers, of vouchers voor enkelvoudig gebruik, kan op het moment van de aankoop al bepaald worden waar de uiteindelijke dienstverrichting of de goederenlevering zal plaatsvinden en welk bedrag aan btw er verschuldigd zal zijn. Een voorbeeld hiervan is een cadeaubon voor een kledingwinkel in België. Op de uiteindelijke aankoop van de kledij is in principe 21% Belgische btw van toepassing.

In dit geval is de btw altijd opeisbaar op het moment dat de bon wordt aangekocht. Dit betekent dat de verdeler 21% btw moet aanrekenen bij de uitgifte van de waardebon. Wordt de bon gebruikt, dan is er geen btw meer verschuldigd. Wanneer de bon niet wordt gebruikt, dan kan de btw niet meer gerecupereerd worden.

Multi purpose vouchers (MVP’s)

Multi purpose vouchers, of vouchers voor meervoudig gebruik, zijn vouchers waarbij op het moment van de aankoop nog niet kan worden bepaald waar de dienstverrichting of de goederenlevering zal plaatsvinden. Het is op dat moment dus ook nog niet duidelijk welk btw-bedrag van toepassing zal zijn. Een voorbeeld hiervan is een cadeaubon voor een etentje in België of een Europese citytrip. De bon voor het restaurantbezoek kan namelijk zowel voor het eten (12% btw) als voor de drank (21% btw) worden gebruikt. Het bedrag aan btw is dus onmogelijk op voorhand te bepalen. Voor de citytrip is het dan weer niet duidelijk in welk land de ontvanger zal boeken en waar er btw verschuldigd is.

Bij dit soort vouchers moet de btw pas worden aangerekend op het moment dat de bon door de begunstigde wordt ingewisseld. Pas dan wordt immers duidelijk wat de plaats van de dienstverrichting of goederenlevering is en welk btw-bedrag verschuldigd is. Zowel bij de uitgifte van de bon als bij de eventuele doorverkoop ervan moet dus geen btw worden aangerekend.

Update: deze wetgeving werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2019 en heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2019.

De nieuwe regels gelden voor vouchers die vanaf 1 januari 2019 worden uitgegeven. Wilt u meer weten over de nieuwe toepassingsregels en wat die precies voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Sven Loosvelt

Certified Tax Advisor sven.loosvelt@vdl.be

Els Van Eenhooge

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.