door Hannelore Durieu
De Vlaamse kranten kopten recent nog dat er in Vlaanderen nog nooit zo veel vastgoed werd geschonken als in de laatste tien maanden van 2016. De Vlaming toonde zich vrijgevig, niet in het minst ten aanzien van de (klein)kinderen, maar even zo goed vielen neefjes, nichtjes, of zelfs verdere verwanten en vrienden in de prijzen.
Het is de Vlaamse regering zelf die aan de basis ligt van deze stijging, nu zij vorig jaar besliste om de tarieven voor schenkingen gevoelig te verlagen. Onroerend goed schenken kan vandaag in de rechte lijn en tussen partners tot 150.000 euro vanaf 3%, tussen andere verwanten gelden tarieven vanaf 10%. De tarieven van de erfbelasting liggen beduidend hoger. Verkrijgingen na overlijden in de rechte lijn en tussen partners vallen slechts ten belope van 50.000 euro onder een tarief van 3%, daarna betaalt men 9% tot zelfs 27%. De tarieven in de zijlijn starten op 30%, de tarieven tussen verdere verwanten of vrienden op 45%.
U hoeft er dus niet aan te twijfelen dat het interessant is om te schenken. Door uw vermogen voor uw overlijden af te slanken, zal er logischerwijs minder vermogen belast kunnen worden onder de hogere erfbelasting. Dit betekent echter niet dat u nu al uw hele hebben en houden volledig en zonder enig voorbehoud moet wegschenken om van de lagere tarieven te genieten.
Wanneer u als schenker toch enige controle over het geschonken onroerend goed wenst te behouden, dan kan u schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. Zo kan u als vruchtgebruiker bijvoorbeeld zelf in de geschonken woning blijven wonen, of huurinkomsten van de geschonken woning opstrijken. Bij het overlijden van de schenker zal het vruchtgebruik automatisch aanwassen bij de blote eigendom van de begiftigde. Deze aanwas geeft in principe (behoudens enkele uitzonderingen) geen aanleiding tot het heffen van erfbelasting. Wel betaalt u op het moment van de schenking een schenkbelasting op de waarde van de volle eigendom van het goed.
Niet alleen voor uw binnenlands vastgoed kan het de moeite lonen om op voorhand te schenken, ook voor uw vakantiehuis kan een schenking een flinke besparing opleveren.
In verschillende landen gelden vrijstellingen die zowel bij schenking als bij vererving van toepassing zijn. Niet onmiddellijk een noodzaak om vooraf te gaan schenken denkt u dan? Toch wel, de grote besparing zal zich immers situeren op het vlak van de Vlaamse erfbelasting. Vlaanderen belast immers ook de waarde van het buitenlandse vastgoed. Ter vermijding van dubbele belasting staat Vlaanderen wel een verrekening van de in het buitenland betaalde rechten toe, maar als deze veel lager zijn of wanneer er gebruik kan worden gemaakt van een vrijstelling, dan kan er weinig tot niets van de Vlaamse erfbelasting worden afgetrokken. Uw buitenlands vastgoed wordt op die manier alsnog belast met de Vlaamse erfbelasting.
Wanneer we de oefening doen voor een koppel vijftigers die hun Franse vastgoed met een waarde van maximum 1.200.000 euro met voorbehoud van vruchtgebruik schenken aan hun 3 kinderen, leert dit ons dat er in Frankrijk geen schenkingsrechten verschuldigd zijn op deze schenking terwijl we op deze manier tot 27% Vlaamse erfbelasting besparen.
Een voorafgaandelijke schenking van uw buitenlands vastgoed kan vanuit deze optiek dus zeker en vast de moeite lonen!
Denkt u er ook over om een schenking te doen en heeft u hierover nog vragen, aarzel dan niet om één van onze specialisten te contacteren.
Hannelore Durieu
Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.