door Mireille Degezelle
Op het vlak van logies en toerisme in Vlaanderen hebben er zich de laatste jaren enkele stevige veranderingen voorgedaan. Zo werden we onder meer geconfronteerd met de opkomst van internetplatformen zoals Booking of Airbnb, die afwijken van het klassieke aanbod van logies en meer creatieve logiesvormen aanbieden.
Het huidige bestaande logiesdecreet (2008) kon onvoldoende inspelen op deze nieuwe manier van aanbieden van toeristische logies. Met het nieuwe logiesdecreet tracht de Vlaamse decreetgever de aanbieding van toeristische logies in Vlaanderen terug te stroomlijnen.
Het aanbieden van logies via websites zoals Airbnb is en blijft toegestaan, zij het wel dat steeds rekening moet worden gehouden met de specifieke situatie van de logiesuitbater. Zeker wanneer u zelf uw woning of appartement huurt, en u bepaalde delen of het geheel via Airbnb wenst te verhuren, doet u er goed aan om er uw eigen huurcontract en eventueel reglement van mede-eigendom op na te lezen, of minstens de toestemming van uw verhuurder te vragen.
Bovendien zal logiesuitbating via airbnb aan de regels van het nieuwe logiesdecreet onderworpen zijn. Dit betekent dat u als logiesuitbater rekening zal moeten houden met enkele voorwaarden. Zo zal het te huur aangeboden goed moeten voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen en zal het zich in voldoende staat van properheid en onderhoud moeten bevinden. De logiesuitbater is eveneens verplicht een verzekering tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid in het kader van de exploitatie af te sluiten. Het maakt hierbij niet uit of het om een professionele uitbating of bijverdienste gaat en of het logies rechtstreeks wordt aangeboden of via tussenpersonen of een internetplatform.
De verantwoordelijkheid om op de voorgeschreven manier veilig logies aan te bieden, legt de Vlaamse decreetgever volledig bij de logiesuitbater zelf. Het is dus in eerste instantie hijzelf die toetst of hij voldoende kwaliteit aan de gasten aanbiedt. Het huidige systeem van voorafgaande controle valt in die zin weg. Wel moet de uitbater nog steeds Toerisme Vlaanderen op de hoogte brengen van de uitbating. Daarna kan hij zijn toeristisch logies vrijwillig laten controleren, dan wel wachten tot de inspecteur langskomt voor een proactieve controle.
Net zoals onder de huidige regelgeving kan een overtreding op de voorgeschreven normen leiden tot een administratieve geldboete van 250 EUR tot 25.000 EUR. Tevens kan de onmiddellijke stopzetting van de exploitatie worden bevolen.
Op vandaag blijft het wachten op de uitvoeringsbesluiten van de Vlaamse Regering om het nieuwe decreet effectief in werking te laten treden. Verwacht wordt evenwel dat de nieuwe regels begin 2017 van kracht zullen zijn.
Mireille Degezelle
Senior Advisor Legal mireille.degezelle@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.