/

/

pop-up stores krijgen eigen huurregime

05 juli 2016

door Mireille Degezelle

Pop-up stores krijgen eigen huurregime

Pop-up stores krijgen eigen huurregime

Het Vlaams Parlement heeft recent een nieuw decreet rond pop-up stores goedgekeurd, nu al het pop-updecreetgenoemd. Hierdoor wordt in Vlaanderen een bijzonder huurregime voor handelshuren met een maximale duurtijd van een jaar ingevoerd.

Het doel is om eigenaars van leegstaande panden aan te zetten tot het verhuren van hun panden voor pop-up concepten, die per definitie tijdelijke handelszaken zijn. De huidige dwingende regels van de handelshuurwetgeving zijn echter niet aangepast aan deze realiteit en het risico bestaat dat het contract geherkwalificeerd wordt als een handelshuur. Is de handelshuurwet van toepassing, dan bedraagt de duur van de huur van rechtswege negen jaar.

Het nieuwe decreet is van toepassing op de huur van onroerende goederen die door de huurder in hoofdzaak gebruikt worden voor het uitoefenen van een kleinhandel of een ambacht en die uitdrukkelijk gesloten is voor een termijn die gelijk is aan of korter is dan één jaar. De huur neemt automatisch een einde bij het verstrijken van de overeengekomen termijn, zonder dat opzegging vereist is en zonder dat de huurder recht heeft op huurhernieuwing. Stilzwijgende verlenging is uitgesloten. Enkel schriftelijke verlenging is toegelaten, zolang de totale duur van de huur de termijn van een jaar niet overschrijdt. Is dit wel het geval, dan valt de overeenkomst onder de Handelshuurwet en wordt ze geacht te zijn aangegaan voor negen jaar.

Aan de huurder wordt het recht toegekend om verbouwingen uit te voeren die dienstig zijn voor zijn bedrijf, voor zover de kosten niet meer dan één jaar huur bedragen. Partijen kunnen in de overeenkomst andere afspraken maken en het uitvoeren van verbouwingswerken bv. uitsluiten. In elk geval dient de huurder vóór aanvang van de werken de verhuurder schriftelijk in kennis te stellen. Bij vertrek kan de verhuurder de verwijdering van de werken vorderen. Kiest hij ervoor de werken te behouden, dan is hij geen enkele vergoeding verschuldigd aan de huurder. Ook hierover kunnen partijen anders overeenkomen.

Andere kenmerken van het nieuwe regime zijn:

  • Opzegmogelijkheden: de huurder kan de huur beëindigen mits een opzeg van een maand. Er is geen opzegmogelijkheid voor de verhuurder.
  • Overdracht van het onroerend goed: de nieuwe eigenaar kan de huurder niet uitzetten, op voorwaarde dat de overeenkomst geregistreerd werd.
  • Overdracht van huur en onderhuur zijn ten allen tijde verboden. Hiervan kan tijdens de duur van de overeenkomst in onderling overleg afgeweken worden.

Van belang is dat deze nieuwe regels slechts van toepassing zijn op overeenkomsten afgesloten ná de inwerkingtreding van het decreet en niet op lopende huurovereenkomsten.

Wenst u meer informatie over dit pop-updecreet, neem dan contact op met een van onze specialisten.

Deel dit artikel

Mireille Degezelle

Senior Advisor Legal mireille.degezelle@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.