door Ine Coolman, Febe Louage en Hannelore Durieu
Afgelopen weekend waren we aanwezig op de Second Home beurs in Gent. Het aankopen van een tweede verblijf in het buitenland is nog steeds een hot topic bij de Belgen, vooral Frankrijk blijft een populaire bestemming. Een Frans vastgoed kan op twee manieren renderen. Tijdens de aanhoudperiode kunnen er huurinkomsten worden gegenereerd en bij de verkoop kan er een mooie meerwaarde worden gerealiseerd. Hieronder vindt u een overzicht met de belastingimplicaties en verplichte formaliteiten in Frankrijk én in België.
Als u het Frans onroerend goed niet verhuurt, dan zijn er in Frankrijk geen inkomstenbelastingen verschuldigd en moet er in Frankrijk geen aangifte worden ingediend.
Binnen de vier maanden na aankoop van het onroerend goed in Frankijk moet het onroerend goed worden aangeven bij de Belgische administratie. Op basis van een vragenlijst kent de Belgische administratie een kadastraal inkomen toe aan uw onroerend goed. Dit kadastraal inkomen moet worden aangegeven in uw aangifte in de personenbelasting. Vervolgens wordt dit vrijgesteld met progressievoorbehoud. Opgelet, door dit progressievoorbehoud gaat uw gemiddeld belastingtarief omhoog en hierdoor worden uw andere inkomsten zwaarder belast.
In Frankrijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen gemeubileerde verhuur en ongemeubileerde verhuur, hier gaan we ervan uit dat het onroerend goed gemeubileerd wordt verhuurd.
In dit geval worden de huurinkomsten gekwalificeerd als bedrijfswinsten. De belastbare basis van de bedrijfswinsten kan op 2 manieren worden bepaald:
U zal spontaan een aanmelding moeten doen bij de Franse administratie en een aangifte moeten indienen.
Ook indien het onroerend goed verhuurd wordt, moet in België het kadastraal inkomen worden aangegeven in de aangifte in de personenbelasting en wordt deze vervolgens vrijgesteld met progressievoorbehoud.
Opgelet indien u uw onroerend goed verhuurt via een digitaal platform: sinds 2022 is de fiscus op de hoogte van al uw inkomsten die u ontvangt via dergelijk platform.
Indien u na verloop van tijd beslist om het onroerend goed te verkopen, dan zal deze meerwaarde, op basis van het dubbelbelastingverdrag dat België en Frankrijk hebben afgesloten, uitsluitend in Frankrijk worden belast. In België dient u de gerealiseerde meerwaarde niet aan te geven.
In Frankrijk bedraagt het tarief van de meerwaardebelasting 19%. Daarbovenop komt een sociale belasting. Deze bedraagt 7,5% indien de verkoper in België aan de sociale zekerheid is onderworpen.
De meerwaarde is gelijk aan het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs. Aankoopkosten en verbouwingswerken mogen worden afgetrokken om de belastbare meerwaarde te bepalen. Tenslotte mogen er abattementen worden toegepast. Deze abattementen stijgen in functie van de houdperiode van het onroerend goed. Na 30 jaar kan het onroerend goed vrij van belastingen worden verkocht.
Denkt u erover na om Frans vastgoed aan te kopen of houdt u reeds Frans vastgoed aan en wenst u dit te verkopen? Neem dan contact op met onze specialisten via onderstaand formulier.
Ine Coolman
Advisor International ine.coolman@vdl.be
Febe Louage
Manager International febe.louage@vdl.be
Hannelore Durieu
Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.