door Biene Ongenaert en Eline Demeyere
Recent werd een wetsontwerp goedgekeurd dat voorziet in een verdere versoepeling van thuiswerk voor grensarbeiders tussen België en Luxemburg. Als gevolg van deze wijziging zullen grensarbeiders vanaf 1 januari 2022 10 dagen langer van thuis kunnen werken zonder fiscale gevolgen.
Bij een internationale tewerkstelling bepaalt het dubbelbelastingverdrag welk land uw loon mag belasten. De algemene regel hierbij is dat uw loon belastbaar is in het land waar u fysiek werkzaam bent.
Het loon van een Belgische werknemer die werkzaam is voor een Luxemburgse vennootschap in Luxemburg, is dus belastbaar in Luxemburg. Wanneer de werknemer echter enkele dagen van thuis mag werken, is het loon voor deze thuiswerkdagen in België belastbaar.
In een internationale tewerkstelling kan thuiswerk dus belangrijke fiscale gevolgen hebben. Om hieraan tegemoet te komen, heeft België in 2015 met Luxemburg een akkoord gesloten dat een werknemer 24 dagen van thuis mag werken zonder fiscale gevolgen. De 24 thuiswerkdagen worden fictief als een gewerkte dag in Luxemburg aangemerkt. Van zodra de werknemer deze ‘24 dagen grens’ echter overschrijdt, vervalt de tolerantie en zullen de thuiswerkdagen belastbaar zijn in de woonstaat.
Hierbij enkele voorbeelden om de 24-dagentolerantie te verduidelijken:
Vanaf 1 januari 2022 is deze tolerantie uitgebreid naar 34 dagen. Dit wil zeggen dat de Belgische werknemer in ons voorbeeld vanaf het inkomstenjaar 2022 maximaal 34 dagen van thuis mag werken, zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.
Voor de verplichte thuiswerkdagen als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan, werd een afzonderlijk akkoord tussen België en Luxemburg afgesloten. Deze thuiswerkdagen tellen die niet mee voor de berekening van de 24/34-dagentermijn.
Dit akkoord is van toepassing voor de periode 11 maart 2020 tot 30 juni 2022.
Deze tolerantie geldt enkel op fiscaal vlak tussen België en Luxemburg. Voor sociale zekerheid gelden er afzonderlijke regels. Wat die regels precies zijn, dat kunt u nalezen in dit artikel waarin we u meer uitleg geven over de regels betreffende sociale zekerheid bij een internationale tewerkstelling.
Werkt u in een internationale context en heeft u vragen over thuiswerk? Neem dan zeker contact op met één van onze specialisten.
Biene Ongenaert
Senior Advisor International biene.ongenaert@vdl.be
Eline Demeyere
Manager International eline.demeyere@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.