door Michaël Lagrou
Het einde van het jaar is in zicht. En daarmee ook het einde van de tijdelijk verhoogde gewone investeringsaftrek ten bedrage van 25%. Nu investeren is dus de boodschap! Hieronder leggen we u uit waarom.
Voor de uitbraak van het coronavirus bedroeg het tarief van de gewone investeringsaftrek 8%. Naast een gezondheidscrisis bracht het virus ook een financiële en economische crisis met zich teweeg. Om een antwoord te bieden op de financiële en economische crisis werden tal van tijdelijke maatregelen geïntroduceerd. Eén van die maatregelen vertaalde zich in een verhoging van het tarief aan gewone investeringsaftrek van 8% naar 25%. Dit uiteraard om ondernemingen aan te moedigen te blijven investeren in de economie.
Deze tijdelijke maatregel zorgt/zorgde ervoor dat het tarief van de gewone investeringsaftrek werd verhoogd van 8% naar 25% voor investeringen gemaakt door zelfstandigen of ‘kleine’ vennootschappen tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022. Daarnaast kon de gewone investeringsaftrek voor investeringen tot 31 december 2021, die bij gebrek aan voldoende belastbare winst niet benut kon worden, overgedragen worden naar twee volgende belastbare tijdperken (2022 en 2023). Normaal gezien is zo’n overdracht slechts één jaar mogelijk.
Om überhaupt in aanmerking te kunnen komen van de gewone (tijdelijk verhoogde) investeringsaftrek moeten er cumulatief enkele voorwaarden vervuld worden. Dat wil zeggen dat de investeringen dienen gedaan te worden:
Aan de andere kant zijn er ook investeringen die per definitie worden uitgesloten van de toepassing van investeringsaftrek. Zo komt o.a. volgende investering zeker niet in aanmerking:
Na 31 december 2022 geldt voor kwalificerende investeringen een gewone investeringsaftrek aan het basistarief van 8%. Dit betekent meteen ook dat een gewone (tijdelijk verhoogde) investeringsaftrek van 25% wel nog mogelijk is voor investeringen die plaatsvinden vóór 31 december 2022.
Enerzijds dient een investering economisch en cashflowmatig opportuun te zijn. Anderzijds dient de toepassing van de investeringsaftrek vanuit fiscaal oogpunt ook onder de loep te worden genomen. Er is een verschil in benadering als er enerzijds sprake is van een verlies van het boekjaar of anderzijds van een overgedragen fiscaal verlies. In het ene geval kan de investeringsaftrek in principe niet (of niet geheel) worden toegepast, in het andere geval kan dit mogelijks wel.
Ten slotte kan de toepassing van de gewone investeringsaftrek nooit samengaan met de aftrek voor risicokapitaal. Omdat het percentage aan aftrek voor risicokapitaal zodanig laag ligt voor aanslagjaar 2023, met name 0,443%, raden we aan de gewone (tijdelijk verhoogde) investeringsaftrek van 25% toe te passen over boekjaren eindigend op 31 december 2022.
Als een investering vanuit economisch en fiscaal oogpunt opportuun lijkt, raden wij aan om te investeren voor 31 december 2022. Zo kunt u nog aanspraak maken op de gewone investeringsaftrek ten bedrage van 25%.
Vragen hierover? Contacteer dan één van onze experten!
Michaël Lagrou
Senior Advisor Tax michael.lagrou@vdl.be
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.